Моряците от кораба "Ина" били измъкнати от кораба по фланелки и джапанки и отведени с белезници на 23 юни. Обвинени са, че са навлезли в гръцки териториални води незаконно и карат незаконен товар.

Близките им научили седмица след ареста. Петима са освободени под парична гаранция без право да напускат Нафлио, на 150 км от Атина.

Помощник-капитанът Недялко Петров, на 70 г., е още в затвора заедно с капитана Валентин Вортояков от Украйна. "Пряко силите си сме. Съдиха ни, наложиха ни парична гаранция от 9000 евро", каза по телефона Николай Туртов, главен механик на кораба. Той и колегите му пет дни са били зад решетки без адвокат и лекар, и без да е било уведомено нашето Външно министерство.

"Ина" е собственост на фирма варненската "Ростов Транспорт" ООД, регистрирана в Лондон. Корабът плава под коморски флаг. Според морското право отговорност за плаването и товара носят капитанът и корабособственикът. Жените на моряците обаче твърдят друго. "Ако не им плати гаранцията, на 7 юли влизат в затвора", разказва Красимира Туртова, съпруга на механика.

Корабът е плавал от кипърското турско пристанище Фамагуста към Дурас в Албания, уточниха гръцките власти. Бил е задържан, след като гръцката брегова охрана открила на борда му около 3000 мастербокса цигари. Корабът и товарът му са конфискувани до изясняване на случая.

От МВнР отказват коментар, като посочват, че случаят е в компетенциите на "Морска администрация", откъдето пък твърдят, че казусът е работа на външно министерство.

Преди дни пък беше арестуван български журналист в Беларус, който е бил без документи. Очаква се в понеделник да бъде екстрадиран в България.